Igehirdetés: Az odarohanó gazdag ifjú

→ Igehirdetések
Dátum:2021-09-19Igehirdető:Kodácsy Tamás
Textus:Mk 10,17Lekció:Mk 10,17-27

“Amikor útnak indult, odafutott hozzá egy ember, és térdre borulva előtte azt kérdezte tőle: Jó Mester, mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?” Mk 10,17

Nem tudjuk a gazdag ifjú nevét, származását, foglalkozását. Sőt Márk arról sem ír, hogy ez az ember gazdag vagy ifjú lett volna, honnan vesszük ezt? Azt, hogy gazdag vagy előkelő Lukácstól tudjuk (Lk 18,18). Azt, hogy ifjú, Máténál olvassuk (Mt 19,20). Gazdag is, ifjú is – két dolog egyszerre, ami miatt nagyon irigykedhetünk rá. Ráadásul ez így együtt gyanús is: vagy szerencselovag, vagy protekciós, vagy örökölt, vagy könyökölt.

Ám Márktól megtudunk még valamit róla: ez a gazdag ifjú odafutott Jézushoz, amikor ő útnak indult. Ezzel a rohanással most szeptember elején tudunk azonosulni, sokan összefutottunk iskolában, boltban, úton, sietve, de csak egy köszönésre. Ez egy Jézushoz odarohanó gazdag ifjú, akinek fontos volt az a kérdés, hogyan nyerje el az örök életet.

Miért futott?

  • Lehet, hogy azért, mert ez a kérdés mindennél fontosabb volt számára, és félre tudta tenni méltóságát, mert nem hívatta magához Jézust, nem várta meg valahol, hanem odafutott.
  • Lehet, hogy azért futott, mert még ezt az örök élet ügyet ki akarta pipálni. De elnyeréssel, futással, versennyel el lehet ezt érni?
Print Friendly, PDF & Email