Igehirdetés: Vagy Ádámban, vagy Krisztusban

→ Igehirdetések
Dátum:2021-09-12Igehirdető:Kodácsy Tamás
Textus:Mt 4,1Lekció:Mt 4,1-11

Jézus találkozása az ördöggel

“Akkor elvitte Jézust a Lélek a pusztába, hogy megkísértse az ördög.” Mt 4,1

Az úgynevezett valóságshow-k tele vannak akadályokkal, próbákkal és kísértésekkel. Azt mutatják be, hogy hírességek vagy hétköznapi emberek hogyan ugranak neki a testi-lelki kihívásoknak, mert a mai kor embere meg akarja mutatni, hogy mennyire erős. Egzotikus tájakon édeni állapotot idéznek fel, ahol technikai eszközök nélkül kell legyőzni az akadályokat. Ám ez csak egy illúzió, és semmi köze a mi valóságunkhoz, mert a színterek elérhetetlenek, a győztesek élete gyakran kudarc, a veszélyben lévőre sokan vigyáznak, és a magára hagyatott mögött pedig valójában egy stáb áll. Kísértésbe akarunk esni, de menetrendszerűen elbukunk, ez a valóság.

Jézus megkísértése nem egzotikus tájakon, hanem a pusztában, nem jóllakottan, hanem éhesen, nem közönség előtt, hanem magányosan történik. Az ördöggel szemben Jézus mint ember áll meg. Egyedül van, nincs vele senki. De ahogyan az elején elhagyták őt, a végén az ördög hagyja el.  Emberként tudott megállni vele szemben, úgy, ahogyan mi nem tudunk. Jézus tudja, hogy nem csak kenyérrel él az ember, legyőzi a testi kísértést. Jézus legyőzi a gőgöt is, és nemet mond az istenkísértésre. És végül nemet mond a nyílt istentagadásra is. Ezért benne, és csak benne maradhatunk meg, önmagunktól képtelenek lennénk. Ezért nem azt keresi a keresztyén ember, hogy mikor eshet kísértésbe, hanem úgy könyörög, hogy “ne vígy minket kísértésbe!”

“Vagy Ádámban kísértetünk meg, vagy Krisztusban. Vagy Ádám kísértetik bennünk és elbukunk. Vagy Krisztus és akkor a Sátánnak kell buknia.” (Dietrich Bonhoeffer)

Print Friendly, PDF & Email