Az első száz év

2021. szeptember 18-án, szombaton rendezte meg a Dunakeszi Református Egyházközség önállósodásának 100. évfordulóján egész napos ünnepségét. 1921. szeptember 15-én hagyta jóvá a Pesti Egyházmegye Közgyűlése anyásítási kérelmünket, erre emlékeztünk e napon.

Az ünnepség előkészületei már hetekkel ez előtt elkezdődtek, szombaton reggel 7-re pedig tele volt a templomkert szolgálókkal. Pál Lajos testvérünk időben feltette főni a marhapörköltet, hogy délben ebédelhessen a gyülekezet.

10 órakor lelkipásztorunk, Kodácsy Tamás szavaival megkezdődött az ünnepi istentisztelet, melyen Prof Bölcskei Gusztáv prédikált. Már nem először járt nálunk: édesapja, Bölcskei Géza helyettes lelkészként szolgált Alagon 1943-45 között. Főtiszteletű úr ünnepségünk vezérfonalát hozta a gyülekezet elé, a Jelenések Könyve 3,8-at. Ajándékot is hozott Dunakeszire: édesapja egy 1878-as kiadású, 1938-ban vásárolt könyvét adta nekünk az ünnep emlékére, mely a Jelenések Könyvét magyarázza.

Az istentisztelet keretében felszólaltak vendégeink is: Tuzson Bence államtitkár úr, Nyilas Zoltán esperes úr. Volt lelkészünk, Debrecenyi Károly István levelét Kiss Paszkál olvasta fel, míg Kurgyisné Balla Zsuzsa – Balla István lelkész leánya – üzenetét Kaszás Zsuzsa tolmácsolta. Jelen volt még városunk részéről Molnár György jegyző és Erdész Zoltán alpolgármester is. Az ünnepre kiadott képeslapot, bélyeget és a történetünket röviden bemutató füzetet lelkészünk ajánlotta a vendégek figyelmébe. Balog Miklós főgondnok úrral pedig gyülekezeti termünkben újra felállított kereszt történetéről, jelentőségéről beszéltek. A Himnusz eléneklésével ért véget az istentisztelet. Ezt követően a vendégek megtekintették kiállításunkat, melyen bemutattuk 100 éves dokumentumainkat, korabeli használati tárgyakat, valamint első lelkészünk – Kirner Adalbert Bertalan – íróasztalát, 1804-es Bibliáját is.

E napon sok rendezvény volt az egyházkerületben, a környéken, így sok meghívott nem tudott eljönni, de az időnként eleredő eső ellenére is megteltek a templomkertben felállított asztalok. Kora délután tiszteletét tette Dióssi Csaba polgármester is, aki feleségével együtt megtekintette a kiállításunkat.

A kiváló ebéd után Varga István presbiter tartott előadást a Kirner teremben a gyülekezet 100 évéről. Először, egy régi tévéfelvételről szólt hozzánk Kiss Ilona tanítónő, első lelkészünk felesége. Majd képekkel illusztrált beszámoló következett Alag-Dunakeszi hitéletéről, a református szórvány, fiúegyház és az önállósodott anyaszentegyház mindennapjairól.

16 órától komolyzenei koncertet hallgathatott meg a közönség a templomban, Deli Gábor, László Laura, Rátkay Áron, Ana Sofia Rodrigues, és Szöllősi Kata közreműködésével.

Köszönjük elődeinknek, atyánkfiainak, hogy minden nehézség ellenére is megmaradt a református közösség Alag-Dunakeszin és köszönjük az Úrnak, hogy mind máig megtartott minket! Soli Deo Gloria!

Varga István

Megjelent a Dunakeszi Polgár 2021/10. számában (29).

Print Friendly, PDF & Email

A kommentelés lezárva, de ezzel a linkkel hivatkozhatsz az oldalra.