Schmatz Béla kiállítása

Schmatz Béla gyermekkora óta vonzódik a művészetekhez, már iskolás korában temperával festett, középiskolás korában kezdett verseket írni, és már nagyon rég óta fotózik.

Nyomtatásban először közel harminc évesen látta először sorait, a Kláris kör antológiájában. Akkoriban informatikusként dolgozott, az ehhez szükséges végzettség megszerzéséig vegyész laboráns volt. Hobbi szinten már ekkor foglalkozott díszfegyver kovácsolással és tűzzománcozással.

Fordulópont volt az életében , mikor 8 éve munkanélküli lett és korábbi munkaadója a végkielégítés mellé egy OKJ tanfolyam lehetőségét is felajánlotta. Ő természetesen a fémműves képzést választotta. Az oktatás során kellett rajzolniuk is, és az egyik tanára azt mondta, lát benne tehetséget, ekkor kezdett újra komolyabban festeni. Jelenleg pasztell, olaj és akril képeket készít – tájképeket, csendéleteket, portrékat, de vannak absztrakt alkotásai is. Legszívesebben otthon, műtermében saját maga készítette fotó alapján fest.

Megfestette a Fóton élő Károlyi László gróf urat és a híres “fóti betyárt”, Andi Józsefet is. Béla többször részt vett a gömörszőlősi festőtáborban és más alkotótáborokban, tagja művészköröknek , így a 3 másik fóti művésszel megalakított Cserhát Művészkör Fót és Környéke Tagozatának is. Fotótudását is csiszolja, a többi között Eifert János segítségével.
Fotói és festményi gyakran láthatóak önálló és közös kiállításokon. Tavalyi amerikai útján, az Antelope kanyonban készült fényképei lesznek hamarosan láthatók egy tárlaton.

Belső világ címmel néhány éve saját kiadásban megjelent egy színvonalas, a különböző művészeti ágakban alkotott munkáit bemutató könyve. Versek, festményreprodukciók, és a fontosabb fotók mind megtalálhatók benne.

Forrás: Fotinfo

Gyülekezetünk Kirner termében 2024. január 11-től megtekinthetők képei, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Print Friendly, PDF & Email

A kommentelés lezárva, de ezzel a linkkel hivatkozhatsz az oldalra.