Igehirdetés: Jézus a Krisztus, Simon a Péter

→ Igehirdetések
Dátum:2022-01-23Igehirdető:Kodácsy Tamás
Textus:Mt 16,16Lekció:Mt 16,13-20

„Simon Péter így felelt: Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.” Mt 16,16

Cézárea Filippi (ógörög nyelven: Καισαρεία Φιλίππεια) ókori római város a Jordán forrásvidékén, a Kineret-tótól északra, a Hermon-hegy DNy-i lábánál. Korábbi neve Pániász (Pán, a görög isten nevéről). Nagy Heródes itt emelt fel templompot Augusztusznak. Nagy Heródes fia, Heródes Fülöp Kr. e. 3-ban a székhelyévé építtette ki és a császár és alapítója tiszteletére neveztette el Cézárea Filippinek. II. Agrippa később Néroniasz-nak nevezte el Néró császár után. Titusz itt ünnepelte meg a zsidó háború végét. A későbbi évszázadokban a város elveszítette jelentőségét és visszanyerte eredeti nevét, Pániászt. Ma egy falu áll itt Bánjász néven.
Cézárea Filippi a korrupció, hűtlenség, bálványimádás, birtoklás megtestesítője. Ide megy Jézus a tanítványaival.

Itt kérdezi meg Jézus, hogy kinek mondják Őt az emberek. Illésnek, Jeremiásnak, olyan prófétának, aki összegyűjt, egyesít, megtisztít, visszaállítja Izrael tisztaságát és dicsőségét. Mindannak ellentétét,  amit Cézárea Filippi kifejez.

De ennél több történik itt, valami személyes. Itt ismeri fel Simon, hogy Jézus a Krisztus, az élő Isten Fia. Ez az evangélium egyik csúcspontja. És itt nevezi el Jézus Simont Péternek, kősziklának. Filippi Cézáreájából Jézus Kősziklája lesz. Ismerjük fel mi is, hogy Jézus a Krisztus, és legyünk részesei ennek az építménynek!

„Így tehát most már nem vagytok idegenek és jövevények, hanem a szentek polgártársai és Isten házanépe, az apostolok és próféták alapjára rakott épület, melynek szegletköve maga Krisztus Jézus. Benne illeszkedik egybe az egész építmény, és szent templommá növekszik az Úrban. Ti is benne épültök egybe Isten lakóhelyévé a Lélekben.” Ef 2,19k

Print Friendly, PDF & Email