Igehirdetés: Krisztus maga a mustármag

→ Igehirdetések
Dátum:2022-02-06Igehirdető:Kodácsy Tamás
Textus:Mk 4,30-32Lekció:Dán 4,6-9. Mk 4,30-34

„Majd így folytatta: Mihez hasonlítsuk az Isten országát, vagy milyen példázatba foglaljuk? Olyan, mint a mustármag: mikor elvetik a földbe, kisebb minden magnál a földön, miután pedig elvetették, megnő, és nagyobb lesz minden veteménynél, és olyan nagy ágakat hajt, hogy árnyékában fészket rakhatnak az égi madarak.” Mk 4,30-32

A példázat mindhárom szinoptikus evangéliumban szerepel (Mt, Mk, Lk), de van egy fontos különbség: más-más földbe kerül a mustármag.

  • Mk 4,31: földbe
  • Mt 13,31: szántóföldbe
  • Lk 13,19: kertbe

Mintha a magvetővel összehasonlítva itt mindegy milyen földbe kerül. A legműveltebb (kert) és a legműveletlenebb (föld) is alkalmas annak a kis magnak, amibe bele van kódolva minden, amivé lesz. A mustármag művelt és műveletlen, gondozott és gondozatlan, saját és idegen földben is nő.

Ahogyan Dán 4-ben is olvassuk a parányi magból akkora növény lesz, amin madarak fészkelhetnek. Olyan madarak is, akik korábban megették volna a magot. Olyanok is, akik ellenségei voltak a magnak. Isten országában nekik is van hely.

Ez a mustármag csodája miatt lehetséges. Földbe kerül, megreped, elpusztul és nagy fává nő.

Ahogyan I. Gergely fogalmaz: „Krisztus maga a mustármag, aki a sírkertbe ültetve nagy fává nőtt. Egy mag volt, amikor meghalt, és egy fa lett, amikor feltámadt. Egy szem mag volt a test megaláztatásában, és egy fa lett az Ő felsége erejében.”

Print Friendly, PDF & Email